«

»

okt 18

Mok

Auteur: Claire Schroijen

De herfst is begonnen en voor sommige paardeneigenaren is de wanhoop periode van ‘mok’ weer gestart.

Wat is mok eigenlijk? Mok is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard.

Waar zit mok: we zien mok met name in de kootholte, oftewel het gebied net boven de hoef aan de achterzijde van het been. Maar soms zie jet het ook aan de voorzijde net boven de hoef.

Mok kan erg hardnekkig zijn en helaas komt het bij sommige paarden telkens terug. Wanneer we mok niet tijdig behandelen kan het zelfs meer naar boven ontwikkelen en dan noemen we dit rasp, of in een nog extremer geval kan mok ook lijden tot einschuss.

Hoe ontstaat mok:

 • (te) lage weerstand, immers wanneer je paard niet voldoende of de juiste voedingstoffen tot zich kan nemen kan het afweersysteem het zelf niet meer opgelost krijgen.
 • (te) weinig beweging,wanneer je paard te weinig beweging krijgt kan het lymfesysteem van je paard niet optimaal zijn werk doen, beweging zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen worden afgevoerd.
 • Schimmelinfecties
 • Bacteriële infecties kunnen de zaak nog erger maken. Ze kunnen namelijk makkelijk een voedingsbodem vinden en kunnen dan nog meer problemen teweegbrengen
 • Schurftmijten (Chorioptes-mijten) komen veel voor bij rassen die meer behang aan hun benen hebben zoals o.a. de Tinker, Belgisch Trekpaard, Fries deze mijten nestelen zich bij voorkeur in de warme, vochtige omgeving van de kootholte
 • Invloeden van buitenaf (vieze stal, zand, modder, vuil, diarree, maar ook teveel en te grondig wassen, insektenbeten) met als gevolg beschadiging van de huid.

Symptomen

 • Korstjes, rode huid, schilfers maar soms ook kloven in de kootholte. Dit wordt dan een broedplaats voor allerlei ziekteverwekkers (bacteriën, schimmels, mijten) De huid is in een aantal gevallen vaak erg sterk verdikt.
 • Soms is er sprake van vochtig huiduitslag (eczeem)
 • Jeuk. Dit uit zich vaak dat het paard staat te stampen met het been of het langs elkaar schuren van de achterbenen. (Vaak is dit een aanwijzing voor mijten).
 • Kreupelheid.
 • Soms komt het zelfs voor als mok niet wordt behandeld dat het gehele onderbeen of in het ergste geval het hele been dikker wordt. Men spreekt dan van Einschuss: oftewel de lymfebanen zijn ontstoken, het been wordt van onderaf dik, warm en pijnlijk en het paard krijgt (vaak)koorts.

Voorkomen is beter dan genezen:

Zorg dat je paard meer dan voldoende beweging krijgt, immers beweging maakt dat het lymfesysteem optimaal zijn eigen werk kan doen, nl opruimen van afvalstoffen.

Zorg dat je paard meer dan voldoende goed ruw voer tot zich kan nemen met indien nodig extra aanvullingen om zo tot een hoge weerstand te komen waardoor het lichaam in staat is mok buiten de deur te laten.

Zorg dat je paard op een schone bodem staat en probeer extreme modder te vermijden.

Behandelen

Zorg dat je paard meer dan voldoende beweging krijgt, immers beweging maakt dat het lymfesysteem optimaal zijn eigen werk kan doen, nl opruimen van afvalstoffen

Zorg dat je paard meer dan voldoende goed ruw voer tot zich kan nemen met indien nodig extra aanvullingen om zo tot een hoge weerstand te komen waardoor het lichaam in staat is mok buiten de deur te zetten.

Een paarden lymfetherapeut kan jouw paard een manuele lymfedrainage behandeling geven zodat het lymfesysteem weer geactiveerd wordt en weer zelfstandig kan gaan opruimen.

Hou de omgeving goed schoon.

NIET pulken aan de korstjes, liever ook niet scheren of knippen, een klein wondje kan in momenten als nu nog meer gedoe geven.

Smeer de betreffende plekken in met Equicrown skinrelief en wees consequent in deze behandeling. (eventueel een Equicrown compressiebandage gebruiken als ondersteuning op de manuele lymfedrainage therapie, zodat ook in de nacht wanneer je paard stil staat door de exact gedefinieerde druk de lymfebanen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen).

na voor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor skinrelief                                                                                                      Na skinrelief