«

aug 03

‘Het Lichaamsaquarium’

Auteur: Claire Schroijen

Wat is het krachtigste stelsel in het paarden lichaam, waarover je zelden iets hoort? Het lymfestelsel.

Lymfe is de heldere vloeistof die de cellen in het paarden lichaam omringt. Met uitzondering van het kraakbeen, hoeven, manen en staart, is het hele lichaam van het paard in de lymfe gedompeld. Het paard zwemt letterlijk in lymfe (ook wel lymfevloeistof genoemd). Een leuke bijnaam zou zijn ‘het lichaamsaquarium’. Als je paard chronische pijnen of een chronische ziekte heeft, dan heb je te maken met een lymfeprobleem. Je moet er alleen eerst zien achter te komen in welke mate het een lymfeprobleem is.

Vraag je je ook wel eens af waarom chronische pijn van je paard niet beter wordt,ondanks alle behandelingen en medicatie? Het lymfestelsel kan wel eens het probleem zijn. Als het lichaam van je paard tijdens de genezing het cel afval nergens kwijt kan, dan blijft de ontsteking hangen in het weefsel, en daar veroorzaakt het pijn. Als het niet weg kan, kan het paard niet beter worden.

Is je paard vermoeid? Heeft je paard weinig concentratievermogen en ben jij als baasje gefrustreerd door een gebrek aan verbetering bij het herstel van je paard? Je zou het lymfestelsel van je paard eens moeten laten controleren. Het lymfestelsel is namelijk ook aangesloten op de hersenen, en de hersenen kunnen niet optimaal functioneren als het lymfestelsel is aangetast.

Neem de controle over het leven van je paard terug door meer te leren over een systeem waar vrijwel niemand aandacht aan besteedt. Het is best een beetje bizar. Jij weet straks meer over het lymfestelsel van 99% van de paardenliefhebbers om je heen. Ben jij klaar voor een verandering in het leven van je paard? Zoek dan een Manuele lymfedrainage paarden therapeut!! http://www.equicrown.nl/mld-therapeuten-nl/

Leerzame feitjes:

  • Het paarden lichaam heeft ruim 8000 lymfeklieren, (mensen hebben er slechts zo’n 400-600 stuks), welke over het hele paardenlichaam zijn verdeeld en telkens voor een bepaald lichaamsdeel verantwoordelijk zijn.
  • Lymfe is een kleurloze vloeistof. Het is eigenlijk het rioolstelsel van het paardenlichaam. De belangrijkste taak van de lymfe is het afvoeren van cel afval, om zo het paarden lichaam te ondersteunen bij de genezing.
  • Lymfe bestaat voor 90% uit water; de resterende 10% bestaat uit cel afval, eiwitten, ziekteverwekkers, gifstoffen en hormonen.
  • Via de darmen is het lymfestelsel aangesloten op het immuunsysteem. 70% van het immuunsysteem van je paard wordt geregeld vanuit het maagdarmstelsel. Vandaar het weer zo belangrijk is dat je paard meer dan voldoende ruwvoer tor zijn beschikking heeft. Het vermogen om infecties te bestrijden en te herstellen van pijn is een cruciaal onderdeel van het lymfestelsel.
  • De lymfe wordt voortbewogen door twee dingen: beweging en middenrifademhaling
  • In de lymfeknopen (die verantwoordelijk zijn voor een bepaald gebied) bevinden zich, als afweer, vele witte bloedlichaampjes (lymfocyten), die de schadelijke afvalstoffen die in het lymfevocht achterblijven elimineren. Daarbij kunnen de lymfeknopen bij een infectie opzwellen en pijnlijk worden (net zoals bij de mens). De gereinigde vloeistof wordt in de borstkas, via het grote lymfesysteem, weer in het veneuze stelsel opgenomen.
  • Bij een ontsteking aan een lichaamsdeel van het paard, bijvoorbeeld aan het been, neemt de doorbloeding door dit lichaamsdeel toe. Daardoor bevindt zich binnen de kortste keren meer lymfevocht in het ontstoken weefsel dat door de nabij gelegen lymfeknopen afgevoerd en verder gereinigd dient te worden. In een paardenlichaam komt er per uur circa 2 liter lymfevocht in de bloedbaan, bij mensen is dit ongeveer 2 liter per dag.
  • De lymfestroom is bij paarden in zijn geheel relatief langzaam. Wanneer een paard langere tijd moet stil staan (boxrust of langere tijd op stal), kunnen er stagnaties in het lymfesysteem ontstaan. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de benen opzwellen, dik worden.