Vraag & Antwoord

De bandages moeten naar behoefte worden aangebracht: Bijvoorbeeld bij lymfeoedeem na de handmatige lymfedrainagebehandeling, of voor een langdurige ondersteuning bij einschuss (olifantenbeen), of in combinatie met een wondbehandeling, of na een operatie. De bandages zijn ook geschikt voor paarden met een verminderde lymfeafvoer (bijv, herkenbaar aan opgezwollen benen, gallen of een peesontsteking). Tevens kunnen de EquiCrown bandages de hele dag worden aangebracht voor het herstel of het verminderen van peesblessures of grote peesbelasting, of gedurende een paar uur, na afloop van de training. Het op de juiste wijze aanbrengen van een drukbandage wordt in deze video uitgelegd.
De bandages moeten als een soort tweede huid worden beschouwd. Ze vormen een extra laag die als gevolg van kleine bewegingen zorgt voor het masseren van de kleinste vaten in het been van het paard. Dit stimuleert de doorstroming van het lymfevocht. Om resultaten te bereiken, is het daarom erg belangrijk dat de bandages de juiste maat hebben.
 1. Bij dichte wonden die volledig zijn gesloten, kunnen de bandages rechtstreeks worden aangebracht. De druk bevordert in dit geval de vorming van platte littekens. Door het aanbrengen van een siliconenlaag kan de optimalisering van littekenweefsel kan worden bewerkstelligd. Hiervoor wordt dan bijv. een Juzo ScarPad gebruikt.
 2. Bij nieuwe wonden kunnen de bandages worden aangebracht over een wondbedekking, zodat een soort wondverband ontstaat. De druk zorgt ervoor dat de wondgenezing beter kan plaatsvinden, en de kans op bijv. de vorming van wild vlees of dikke littekens wordt verkleind.
Compressiebandages mogen in geen geval worden gebruikt bij acute, onbehandelde infecties, bij hartkwalen, bloedvergiftiging, een te snel werkende schildklier, of bij tumoren (in de lymfeknopen). Bij acute cellulitis, veneuze oedeem (niet het gevolg van hartfalen) en tumoren buiten het lymfestelsel mogen drukbandages uitsluitend worden gebruikt in overleg met de behandelende dierenarts. De instructies van de dierenarts moeten hier absoluut worden nageleefd, zodat er geen verspreiding van ziektekiemen of tumorcellen via het lymfestelsel kan plaatsvinden.
In principe is dat, met een goede hygiëne, wel mogelijk. In zeer modderige omstandigheden moet de bandage wel regelmatig worden gewassen. Eventuele aanwezige modder en slib moeten voor het aanbrengen van de bandage grondig worden verwijderd, om drukplekken te voorkomen. Normaal gesproken dringt er geen modder meer door onder een aangebrachte bandage. Toch moet dit elke dag tijdens het poetsen even worden gecontroleerd.
Volledig doorweekte bandages kunnen een beetje naar beneden afzakken, maar dat is echt maar een paar millimeter. Verder kan het weinig kwaad, de bandages worden nat en drogen ook weer op. Toch is het verstandig om volledig doorweekte bandages niet urenlang om het been van het paard te laten zitten.
Ja, de bandages van EquiCrown mogen op 40°C in de wasmachine worden gewassen. De bandages dienen gesloten gewassen te worden, bij voorkeur in een waszakje. Niet gebruiken in een droogtrommel en ook niet op een verwarming leggen om te drogen. Na elke wasbeurt neemt de bandage weer zijn oorspronkelijke vorm aan, het drukvermogen wordt volledig hersteld.
Nee, dankzij de grofmazige, luchtdoorlatende en ademende materialen kan de warmte zich niet onder de bandages ophopen.
Nee, als de juiste maat wordt gebruikt, kan de druk van de bandages niets afknellen. De bandage kan niet te strak of te knellend aangebracht worden, zoals bij standaard bandages wel het geval is.
Ja, het is mogelijk dat de bandages afzakken, wanneer het paard bij het opmeten van de benen (enigszins) dikke benen had. Door beweging kan de omvang van het been van het paard verminderen, wat dan kan leiden tot afzakkende bandages. Daarom raden we aan om de maat van de drukbandage na inspanning op te meten (wanneer het been zo dun mogelijk is). Ook het wisselen van de vacht (vooral van wintervacht naar zomervacht) kan ervoor zorgen dat de bandage over de uitvallende haren wegglijdt.
EquiCrown compressiebandages kunnen tijdens lange reizen onder de transportbescherming worden gedragen, ter ondersteuning van het lymfestelsel.
Paarden die voor het eerst een compressiebandage dragen, moeten de kans krijgen hieraan te wennen. Begin met het aanbrengen gedurende één uur en bouw dit langzaam op tot 2, 4, 6, 8, 12 en 16 uur, tot uiteindelijk 23 uur. De toestand van het paard moet tijdens deze opbouwfase goed in de gaten worden gehouden. Het merendeel van de paarden wennen snel aan de bandages, anderen hebben er wel eens een beetje moeite mee, terwijl een enkel paard er in het geheel niet tegen kan. Als de compressiebandages uitsluitend zijn bedoeld voor hulp bij herstel na zware inspanningen, dan moeten de bandages uitsluitend worden gedragen tijdens deze periodes, met onregelmatige tussenpozen. Als het paard een zwak of ernstig aangetast lymfesysteem heeft dat niet in staat is een goede doorstroming te onderhouden, dan moeten de compressiebandages dagelijks worden gedragen. Zodra de externe ondersteuning wordt weggenomen, zal de bestaande zwakheid van het lymfesysteem weer duidelijk worden. Compressie is een hulpmiddel ter ondersteuning van een zwak (of bewegingsafhankelijk) lymfesysteem bij het paard. Compressie veroorzaakt geen schade aan de lymfevaten, maar kan er niet voor zorgen dat de ontbrekende of beschadigde lymfevaten weer ‘aangroeien’.
Nee, de EquiCrown compressiebandages dienen niet als slagbescherming.
Om de juiste maat voor uw eigen paard te bepalen zijn er 2 omvangsmaten nodig. Ten eerste moet de grootste omvang van het kogel/kootgewricht gemeten worden, ten tweede moet de omvang in het midden van het pijpbeen gemeten worden. Neem de maten alstublieft ten alle tijden aan een slank (NA BEWEGING) paardenbeen. Twijfelt u aan de maten of het opmeten? Neem dan contact met ons op.
Bij dagelijks gebruik en regelmatig wassen kunnen EquiCrown compressiebandages minstens 6 maanden gebruikt worden.
EquiCrown compressiebandages kunnen, indien noodzakelijk, 23 uur per dag gedragen worden, enkel in heel goed overleg met een dierenarts of lymfetherapeut. Normaliter hanteren wij maximaal 12 uur per dag aan. Wij adviseren om in de eerste dagen deze bandages voor enkele uren per dag in te zetten. En dit langzaam op te bouwen. Uit onderzoek is gebleken dat de werking van de Equicrown compressiebandages gelijk staat aan het volgende: 1 uur dragen van deze compressiebandage staat gelijk aan 3 uur vrije beweging.
EquiCrown medische compressiebandages voor paarden zijn, zoals de naam al zegt, medische producten. Dit brengt met zich mee dat er vele studies, tests, prototypes, productverbeteringen aan de marktintroductie vooraf gingen. De aard van dit product brengt met zich mee dat het aan de hoogste eisen van paard en ruiter moet voldoen.
Nee, EquiCrown compressiebandages worden niet beschadigd door water en zijn bovendien zalf- en zonlicht bestendig.
In principe is het mogelijk om de compressiebandages onder de beenkappen te dragen. Dit moet vooraf getest worden om te zien welke beenkappen niet op de sluiting van de compressiebandages drukken of deze laten afzakken. LET OP! beenkappen zijn niet of nauwelijks ademend, dit kan er toe leiden dat pezen te warm worden tijdens het dragen van beenkappen. EquiCrown compressiebandages zijn GEEN bescherm kappen en dienen NOOIT ter vervanging van beenkappen te worden ingezet.
Wij adviseren om de Equicrown compressiebandages te gebruiken tijdens rust en herstelperiodes, beweging (training) zorgt al voor activatie van het lymfesysteem waardoor de benen al dunner worden. Juist op de momenten wanneer het paard op rust staat is het van belang deze activatie van het lymfesysteem te behouden. Wanneer er sprake is van herstel en het paard weer langzaam in training komt zijn de Equicrown compressiebandages ook in te zetten.
EquiCrown® Fit compressiebandages voor paarden zijn samengesteld uit: 74% Polyamide, 17% Elasthan, 9% Viscose
EquiCrown kan voor verschillende doelen ingezet worden. Onder andere voor de volgende indicaties: Gallen (nog niet geïndureerd / verhard) om deze zacht te houden, gezwollen benen, tegen spierpijnen, bij training, ter profylaxe (ter voorkoming van), voor herstel na peesaandoeningen.
De zilvergarens helpen tegen bacteriën zoals de staphylococcus aureus (Etterbacterie). Hierdoor zijn EquiCrown Silver compressiebandages zeer goed in te zetten bij huidbeschadigingen, paarden met een gevoelige huid en ter voorkoming van Einschuss (gezwollen been t.g.v. wondje(s) en bij mok (bacteriële ontsteking).
EquiCrown compressiebandages hebben een voorafbepaalde druk die de bloed- en lymfecirculatie in het paardenbeen stimuleert en zacht masseert. Door deze vooraf bepaalde druk en de verwerkte ritssluiting is ‘overzwachtelen’ en zodoende afsnoeren van het paardenbeen onmogelijk. Bovendien bestaat er geen gevaar voor het losraken van de bandage. In combinatie met beweging werken compressiebandages als een lymfedrainage.
Compressie wordt al tientallen jaren succesvol ingezet in de geneeskunde om lymfoedemen te bestrijden/verbeteren. Bij paarden is dit precies hetzelfde. Door de compressie wordt het opgehoopte lymfevocht in het paardenbeen weer omhoog, tot de lymfeknopen geleid, vanwaaruit dit vocht verder in het paardenlichaam opgenomen wordt.
Standaardmaten zijn over het algemeen op voorraad en worden meestal nog dezelfde dag verzonden (of na ontvangst van een betalingsbewijs). Verzending vindt plaats via DHL of UPS, en duurt ongeveer vijf werkdagen. Verzending naar het buitenland kan wat langer duren, ongeveer tien werkdagen. Als er een maatbandage wordt besteld en er is geen aanvullende informatie nodig, dan wordt de bandage binnen drie werkdagen op maat gemaakt en dan meteen verzonden. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer er veel extra informatie nodig is voor de speciale productie op maat, dan kan de productie soms ook meer tijd in beslag nemen. In dergelijke gevallen neemt onze klantenservice uiteraard even contact met u op.
Onze producten worden volgens de beste werkwijze en naar eer en geweten geproduceerd. Met vragen over garantie of klachten kunt u contact opnemen met onze klantenservice.
Back on Track werkt met infraroodwarmte. EquiCrown compressiebandages werken daarentegen met druk die van buiten wordt toegepast.
Sporttape moet door de dierenarts of dierentherapeut worden gebruikt in het kader van een doelgerichte behandeling. Veelvoorkomende redenen voor gebruik van de tape:
 • Activering van het lymfestelsel en de bloedsomloop bij bloeduitstortingen en zwellingen
 • Optimalisatie van de afvoer van lymfevocht
 • Verbeterde doorbloeding van spieren en pezen
 • Littekenbehandeling
 • Behandeling van peesblessures en -ontstekingen
 • (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat
 • Optimalisatie van de spierfunctie
 • Ondersteuning van de gewrichtsfunctie
 • Spierscheuringen
 • Spierpijn
 • Spierverrekkingen
 • Herstel en blessurepreventie
 • Stalbenen
In de meeste gevallen niet. De sporttape hecht zich dankzij een beter kleefvermogen zeer goed op de dunne paardenvacht. In sommige gevallen hecht de VetkinTape niet goed genoeg op een langere vacht of op wintervacht. In die gevallen moet deze wel geschoren of korter worden gemaakt. Om de tape optimaal te kunnen aanbrengen, moet de vacht of de huid schoon en vetvrij zijn. NB: de VetkinTape plakt niet wanneer de vacht vooraf is behandeld met de huidverzorgingsproducten van EquiCrown Skincare. De paardenhuid/-vacht moet voor het aanbrengen van de tape daarom grondig worden gereinigd met een alcoholhoudend ontsmettingsmiddel.
Neem dan contact op met onze Equicrown adviseuse : Ing. Claire Schroijen Mobiel: 06-83980125 of stuur ons een email: info@equicrown.nl