aug 03

‘Het Lichaamsaquarium’

Auteur: Claire Schroijen

Wat is het krachtigste stelsel in het paarden lichaam, waarover je zelden iets hoort? Het lymfestelsel.

Lees verder »

jul 11

Lymfetaping – wat is dat?

Informatie over de VetkinTape voor paarden

Lymfetaping is bij uitstek geschikt als aanvulling op compressietherapie, omdat de tape overal op het lichaam kan worden aangebracht op plaatsen waar de compressiebandages niet overal doeltreffend kunnen worden toegepast.
De elastische sporttape is een goed hulpmiddel, bijvoorbeeld wanneer een oedeem in het spronggewricht moet worden verholpen. Om de beste resultaten te bereiken, wordt aanbevolen om ook een distale compressiebehandeling toe te passen.

Lees verder »

jun 13

Het geheim voor een gezond paard is geen kwestie van toeval of geluk

Auteur: Claire Schroijen

Een goede gezondheid is het resultaat van een samenspel van diverse factoren. Factoren die van essentieel belang zijn voor een gezond paard zijn eigenlijk heel makkelijk te achterhalen door simpelweg na te denken hoe het paard in de natuur leeft. Wij als mens hebben ooit goed bedoeld deze paarden naar binnen gehaald wat gewoonweg niet past bij het wezen wat het paard van origine is. Van binnen op celniveau is er nog steeds dezelfde natuurlijke behoefte. Vandaar het nog belangrijker is om onze verantwoordelijkheid over onze edele viervoeters heel nauw na te streven.
Lees verder »

mei 19

Gezond in het wild – wat kunnen we leren van de Dülmener-paarden?

Een Europese sensatie: Al meer dan 700 jaar zwerven de wilde Dülmener-paarden door het Duitse
Münsterland. Zij zijn uniek in Europa. Ze hebben een leefgebied van 400 hectare en leven
grotendeels zonder menselijke tussenkomst. De paarden zijn zeer robuust, winterhard en minder
vatbaar voor ziekten.

Lees verder »

apr 08

EquiCrown Massageborstel

Regelmatig poetsen met de massageborstel bevordert de lymfedrainage en de afvoer van afvalstoffen en stofwisselingsproducten. Dit ondersteunt het lymfestelsel van het paard en stimuleert de natuurlijke weerstand van het lichaam. De EquiCrown-massageborstel wordt geleverd met uitgebreide gebruiksinstructies voor lymfedrainagepoetsen.

Lees verder »

dec 29

Einschuss, “Dat stelt toch niks voor?” Niet waar!

Einschuss, als gevolg van een klein letsel, kan levensbedreigend zijn! Het hoeft echter niet zo ver te komen, als er eenvoudige regels worden nageleefd.

Eerst: wat is de definitie van einschuss
Einschuss is een infectieziekte van het bindweefsel en de lymfevaten. Einschuss verspreidt zich in het onderhuidse gebied en gaat vaak vergezeld van etterige ontstekingen. Er kan zich dus pus ontwikkelen, hetgeen van buitenaf niet te zien is, maar soms wel te voelen. Hierdoor kunnen ook andere weefsellagen worden aangetast.

Kleine huidwondjes zijn hier vaak de oorzaak van, waarbij bacteriën (meestal streptokokken, zelden stafylokokken) in deze wonden binnendringen en zich vervolgens via de lymfevaten snel kunnen vermenigvuldigen en verspreiden in de luchtarme omgeving onder de huid (net als bij rotstraal), beginnend bij de onderhuid en zich verspreidend naar het diepere weefsel.

Lees verder »

dec 08

Ervaringsverhaal: Mijn paard heeft mok! Een verslag van diagnose tot behandeling

EquiCrown-medewerkster Jana vertelt over de mok waar haar eigen paard door was getroffen. Al een paar maanden had ze in de gaten dat het achterbeen van haar paard Chepetto anders aanvoelde. De diagnose: mok. Dat deze aandoening geen lachertje is, had ze al snel in de gaten.

Lees verder »

dec 13

Help – Mijn paard heeft lymfeoedeem

Steeds vaker lijden paarden aan lymfeoedeem. Hoe dat komt, en hoe we de klachten van lymfeoedeem kunnen herkennen en bestrijden, dat wordt ons uitgelegd in een interview met dierenarts Katharina Meier.

Lees verder »

nov 12

CHAPEAU!

Auteur: Claire Schroijen

Gisteren nam paardenarts Annemarie van Gelder ‘de aftrap’ in de Nederlandse veterinaire wereld wanneer het gaat om voorlichting omtrent de werking van het lymfesysteem van het paard.

Met minimaal 50 paardenartsen in de zaal waarbij dit verhaal ‘open’ werd ontvangen kunnen wij als Equicrown en zeker vanuit de paarden, enkel een heel groot chapeau uitspreken.

Lees verder »

okt 28

De gevolgen van op stal staan

Auteur: Claire Schroijen

De tijd van meer binnen staan is voor de meeste paarden weer aangebroken, dit geeft vaak ook meer gedoe.

Denk aan mok, stalbenen, onrustige paarden etc.

Kortom een paard is van nature een vluchtdier en wij als mensen hebben ooit (onbewust goed bedoeld) bedacht dat we deze edele dieren op stal moesten gaan zetten, maar zoals je begrijpt past het niet bij de natuur van dit dier.
Lees verder »

Oudere berichten «