»

okt 11

Waarom kuil / voordroog niet thuis hoort in een paardenlichaam

Auteur: Claire Schroijen

Zoals jullie allemaal weten is DE belangrijkste voedingsbron voor paarden goed RUWVOER. Goed ruwvoer is zeer essentieel in een gezonde spijsvertering.

(Helaas) zijn er een aantal grote verschillen te vinden in de verschillende soorten die de markt ons paardenliefhebbers aanbiedt. Wat is goed ruwvoer en waarom? … en zeker zo belangrijk wat is geen goed ruwvoer en waarom?

Lees maar even mee:

HOOI: dit is gemaaid gras dat na ruim een week drogen op het land ingebonden wordt. De voedingswaarde van hooi is afhankelijk van de grondsoort, het weer en de manier waarop het geproduceerd is.
Hooi wordt aangeboden in allerlei structuren en varianten, van zeer fijn tot grof en of stengelig. Hooi wat afkomstig is van de boer om de hoek tot kruidenhooi uit Frankrijk, Duitsland of Engeland. Biologisch hooi, onbespoten hooi, of productie hooi (dit laatste is bedoeld voor productie = koeien en dus NIET voor onze paarden).
Goed ruwvoer is HOOI wat onbespoten is en wat voorkomt uit gras wat bedoeld is voor paarden.

Voordroog / Kuil: dit is gefermenteerd hooi wat in plastic is gewikkeld. Net zoals bij hooi wordt gras gemaaid en op het land gedroogd maar voor een korte tijd. Na ongeveer 3 tot 5 dagen wordt het verpakt in de plastic. Dit gras is altijd nog enigszins vochtig waardoor het gaat broeien. Hiermee start het fermentatie proces, waarbij essentiële voedingsstoffen door zuurstof worden afgebroken door bacteriën. Door het inpakken van dit hooi verstoort men de stabiliteit van de micro organismen in de voeding. In de maag en darmen van het paard leven ook deze micro organismen deze moeten zich steeds opnieuw aanpassen aan de verschillende micro organismen per baal. Hierdoor ontstaat er een onstabiele spijsvertering van je paard wat weer ten nadele komt van de algemene gezondheid van je paard.

Enkele gevolgen van voordroog / kuil kunnen zijn: opeens dikke benen, huidklachten, mok, stalbenen, slecht genezende wonden, slechte weerstand, dof in de vacht, weinig energie: kortom een ‘te’ lage weerstand geeft uiteindelijk altijd gedoe!!

Toch wordt er op diverse pensionstallen nog vaak voordroog / kuil gevoerd: Waarom dan? Je kunt nu zelf wel bedenken dat de prijzen hiervan een stuk lager liggen dan van goed droog hooi (immers de boer heeft er minder tijd aan hoeven te besteden, is vaak makkelijker op te bergen omdat het al in de plastic zit en je dus geen schuur nodig hebt) maar als je uiteindelijk alles door gaat berekenen, geloven wij er in ieder geval in dat de medische kosten van paarden die gevoerd worden met voordroog / kuil velen malen hoger ligt dan de paarden die goed droog paarden hooi gevoerd krijgen.

ENKEL door natuurlijke droging op het land wat meer tijd in beslag neemt voor de boer (het moet immers vaker gedraaid worden om beter te kunnen drogen) is goed droog paarden hooi hetgeen wat het dichtst bij de natuur van een paard komt.

Een goede website waar leveranciers belangeloos samengebracht zijn: http://paardenhooi.nl/