«

»

dec 13

Help – Mijn paard heeft lymfeoedeem

Steeds vaker lijden paarden aan lymfeoedeem. Hoe dat komt, en hoe we de klachten van lymfeoedeem kunnen herkennen en bestrijden, dat wordt ons uitgelegd in een interview met dierenarts Katharina Meier.

EquiCrown: Mevrouw Meier, lymfeoedeem bij paarden wordt vaak beschouwd als een ‘nieuwetijdsaandoening’. Waarom is dat?
Katharina Meier: Paarden zijn loopdieren en hebben een zeer sterke bewegingsdrang. Hierdoor blijft het lymfestelsel in vorm en wordt de afvoer van lymfevloeistof bewerkstelligd. Vroeger, voor de tweede Wereldoorlog, hadden paarden altijd genoeg beweging, omdat ze meestal werden ingezet als werkdieren. Tegenwoordig, in de 21ste eeuw staan paarden vaak langdurig op stal en hebben ze veel minder kans om voldoende te bewegen. Veel eigenaren zouden hun kostbare viervoeter het liefst in watten inpakken en het dier zo voorzichtig mogelijk behandelen. Deze instelling heeft vaak echter een tegenovergesteld resultaat; het ontstaan van lymfeoedeem wordt hierdoor juist bevorderd. Het is niet alleen een gebrek aan beweging dat schadelijk is voor het paard. Vaak hebben paarden ook van nature te weinig lymfecollectorvaten. Dat zorgt voor een vertraagde afvoer van lymfevloeistof. Bedenk dat paarden ruim 8000 lymfeklieren hebben, en daar waar veel vaten lopen, kan er natuurlijk ook vaak ophoping ontstaan.

EquiCrown: Hoe kan ik lymfeoedeem bij mijn paard herkennen?
Katharina Meier: Het eerste wat meestal opvalt zijn de dikken benen. Vaak beginnen de problemen bij het rechterachterbeen, iets minder vaak zijn het beide achterbenen die worden getroffen, en maar zelden vindt het probleem plaats bij de voorbenen. Als je een dik been vastpakt, dan merk je dat het been niet warm is of dat aanraking niet pijnlijk is. Vaak verdwijnen of verminderen deze klachten nadat het paard voldoende beweging heeft gehad. Na een paar uur, of in de loop van de nacht, worden de benen dan toch weer dikker. Ook gallen kunnen een eerste aanwijzing zijn dat het lymfestelsel niet helemaal goed functioneert.

EquiCrown: Wanneer er lymfeoedeem is vastgesteld, welke maatregelen kun je dan als paardeneigenaar nemen?
Katharina Meier: Alles valt of staat bij veel beweging! Een paard moet minstens één keer per dag uitgebreid in arbeidsgalop kunnen lopen, want daarmee wordt de pompfunctie van het hoef-kootgewricht geactiveerd, waarmee het lymfestelsel wordt aangezwengeld. In dit stadium is ook compressietherapie nodig. Bij lymfeoedeem raad ik het gebruik van wikkelbandages af, omdat deze na verloop van tijd de oppervlakkige lymfevaten in de huid kunnen afknellen en zo de lymfedoorstroming verhinderen. De actieve compressieverbanden van EquiCrown, speciaal voor paarden, bieden een voortdurende druktoepassing in het verband, waardoor de doorstroming van de lymfevloeistof wordt bevorderd.

EquiCrown: Kan lymfeoedeem ook worden voorkomen?
Katharina Meier: Ja, dat is mogelijk. Zoals gezegd is beweging heel belangrijk. Bovendien is het raadzaam om het paard dagelijks vele kleine porties ruwvoer te voeren, zodat door voortdurend kauwen het maagdarmkanaal in beweging blijft. Dat is verstandig omdat veel van de lymfeklieren en dus ook de lymfevaten zich in rondom het maagdarmkanaal bevinden. De bewegingen van de darmen ondersteunen het lymfestelsel bij het vervoeren van de lymfevloeistof. Als het lymfestelsel goed functioneert, heeft het ook weinig moeite met de afvoer van de lymfevloeistof uit de benen van het paard.