«

»

dec 08

Ervaringsverhaal: Mijn paard heeft mok! Een verslag van diagnose tot behandeling

EquiCrown-medewerkster Jana vertelt over de mok waar haar eigen paard door was getroffen. Al een paar maanden had ze in de gaten dat het achterbeen van haar paard Chepetto anders aanvoelde. De diagnose: mok. Dat deze aandoening geen lachertje is, had ze al snel in de gaten.

Ik dacht dat dit een donderdag zou worden zoals alle anderen. Dat dacht ik! Toen ik de stal van Chepetto binnen ging was het een doodnormale doordeweekse dag. Maar het bleek ook het begin van een behandeling die nog voor veel bezorgdheid zou zorgen. Mijn paard had die dag ineens een been zo dik als dat van een olifant. Het bot was helemaal niet meer te zien. En Chepetto kon nauwelijks nog bewegen. Stappen, en zelfs stilstaan, leken hem veel pijn te doen. Het been was zo dik opgezwollen dat de kogel net zo dik was als de pijp. Van boven het spronggewricht tot onder aan de hoef was alles gewoon even dik. Het hele achterbeen was door de zwelling getroffen.

En dan raak je als eigenaar toch wel even van slag! Ik ben sowieso al snel bezorgd om mijn paard als er iets afwijkends is. En in dit geval was het helemaal erg. Ik wilde niet zelf een diagnose stellen, dus heb ik mijn dierenarts ingeschakeld. De uitslag: ernstige flegmone als gevolg van mok! Eerst was ik opgelucht. Met een been dat zo ernstig is opgezwollen, ga je aan de ergste dingen denken! Maar daarna kwam het besef. Mok. We zijn meteen begonnen met de behandeling. De korstjes in zijn kootholte werden verwijderd en de wonden werden schoongemaakt. Hij kreeg antibiotica en een lichte pijnstiller en moest de eerste dagen in zijn box blijven staan. Dat beviel Chepetto totaal niet. Voor mij was dat echter op dat moment een van de minder grote problemen.

Ondanks dat ik al jarenlang paardenbezitter ben, had ik zelf helemaal geen ervaring met mok. En ik was nog blijer dan anders dat ik bij Team EquiCrown werk. Omdat ik elke dag werk met de compressiebandages van EquiCrown wist ik dat deze ook bij mok werken. Chepetto kreeg een Equicrown medische compressiekous met silvergaren voor zijn achterbeen aangemeten. Deze bandage loopt door tot aan de hoef, en beschermt op die manier het gebied dat is aangetast tegen vuil en binnendringende bacteriën. De ingenaaide zilverdraad heeft een antibacteriële werking en samen met de EquiCrown Skinrelief bleef de wond goed schoon en ontsmet, wat heeft bijgedragen aan de wondgenezing.

Al op de eerste dag van de behandeling met de nieuwe compressiebandage kon ik zien dat het been weer een beetje zijn originele vorm terugkreeg! De omvang was al de helft minder, en ook het bewegen ging daardoor weer wat beter.

Na ongeveer vijf dagen was het been weer normaal en heb ik de compressiebandage alleen nog gebruikt voor de behandeling van de mok. Elke dag hebben we de SkinRelieff op de wond gesmeerd en daarna de compressiekous weer omgedaan.

Na tien dagen was er ook van de mok niks meer te zien. Mijn dierenarts was erg tevreden over het resultaat. Dit is nu vier maanden geleden en de mok is niet teruggekomen. En voor het geval dat het toch weer terugkomt, heb ik nu de perfecte behandelingsmethode ontdekt: EquiCrown!