mei 19

Gezond in het wild – wat kunnen we leren van de Dülmener-paarden?

Een Europese sensatie: Al meer dan 700 jaar zwerven de wilde Dülmener-paarden door het Duitse
Münsterland. Zij zijn uniek in Europa. Ze hebben een leefgebied van 400 hectare en leven
grotendeels zonder menselijke tussenkomst. De paarden zijn zeer robuust, winterhard en minder
vatbaar voor ziekten.

Lees verder »

apr 08

EquiCrown Massageborstel

Regelmatig poetsen met de massageborstel bevordert de lymfedrainage en de afvoer van afvalstoffen en stofwisselingsproducten. Dit ondersteunt het lymfestelsel van het paard en stimuleert de natuurlijke weerstand van het lichaam. De EquiCrown-massageborstel wordt geleverd met uitgebreide gebruiksinstructies voor lymfedrainagepoetsen.

Lees verder »

dec 29

Einschuss, “Dat stelt toch niks voor?” Niet waar!

Einschuss, als gevolg van een klein letsel, kan levensbedreigend zijn! Het hoeft echter niet zo ver te komen, als er eenvoudige regels worden nageleefd.

Eerst: wat is de definitie van einschuss
Einschuss is een infectieziekte van het bindweefsel en de lymfevaten. Einschuss verspreidt zich in het onderhuidse gebied en gaat vaak vergezeld van etterige ontstekingen. Er kan zich dus pus ontwikkelen, hetgeen van buitenaf niet te zien is, maar soms wel te voelen. Hierdoor kunnen ook andere weefsellagen worden aangetast.

Kleine huidwondjes zijn hier vaak de oorzaak van, waarbij bacteriën (meestal streptokokken, zelden stafylokokken) in deze wonden binnendringen en zich vervolgens via de lymfevaten snel kunnen vermenigvuldigen en verspreiden in de luchtarme omgeving onder de huid (net als bij rotstraal), beginnend bij de onderhuid en zich verspreidend naar het diepere weefsel.

Lees verder »

dec 08

Ervaringsverhaal: Mijn paard heeft mok! Een verslag van diagnose tot behandeling

EquiCrown-medewerkster Jana vertelt over de mok waar haar eigen paard door was getroffen. Al een paar maanden had ze in de gaten dat het achterbeen van haar paard Chepetto anders aanvoelde. De diagnose: mok. Dat deze aandoening geen lachertje is, had ze al snel in de gaten.

Lees verder »

dec 13

Help – Mijn paard heeft lymfeoedeem

Steeds vaker lijden paarden aan lymfeoedeem. Hoe dat komt, en hoe we de klachten van lymfeoedeem kunnen herkennen en bestrijden, dat wordt ons uitgelegd in een interview met dierenarts Katharina Meier.

Lees verder »

nov 12

CHAPEAU!

Auteur: Claire Schroijen

Gisteren nam paardenarts Annemarie van Gelder ‘de aftrap’ in de Nederlandse veterinaire wereld wanneer het gaat om voorlichting omtrent de werking van het lymfesysteem van het paard.

Met minimaal 50 paardenartsen in de zaal waarbij dit verhaal ‘open’ werd ontvangen kunnen wij als Equicrown en zeker vanuit de paarden, enkel een heel groot chapeau uitspreken.

Lees verder »

okt 28

De gevolgen van op stal staan

Auteur: Claire Schroijen

De tijd van meer binnen staan is voor de meeste paarden weer aangebroken, dit geeft vaak ook meer gedoe.

Denk aan mok, stalbenen, onrustige paarden etc.

Kortom een paard is van nature een vluchtdier en wij als mensen hebben ooit (onbewust goed bedoeld) bedacht dat we deze edele dieren op stal moesten gaan zetten, maar zoals je begrijpt past het niet bij de natuur van dit dier.
Lees verder »

okt 25

Manuele lymfedrainage als ondersteuning bij behandeling hoefbevangenheid?

Auteur: Alexandra Beckstett

Powell heeft het lymfesysteem (hier afgebeeld) omschreven als “een systeem dat van essentieel belang is voor het in balans houden van de vloeistoffen in het lichaam en het bewaken van het immuunsysteem. Het systeem is nauw betrokken bij het bestrijden van ontstekingsgerelateerde aandoeningen, vervult verschillende functies bij de vetstofwisseling en speelt een rol bij stofwisselingsstoornissen.”

Lees verder »

okt 18

Mok

Auteur: Claire Schroijen

De herfst is begonnen en voor sommige paardeneigenaren is de wanhoop periode van ‘mok’ weer gestart.

Wat is mok eigenlijk? Mok is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard.

Waar zit mok: we zien mok met name in de kootholte, oftewel het gebied net boven de hoef aan de achterzijde van het been. Maar soms zie jet het ook aan de voorzijde net boven de hoef.

Mok kan erg hardnekkig zijn en helaas komt het bij sommige paarden telkens terug. Wanneer we mok niet tijdig behandelen kan het zelfs meer naar boven ontwikkelen en dan noemen we dit rasp, of in een nog extremer geval kan mok ook lijden tot einschuss.

Lees verder »

okt 11

Waarom kuil / voordroog niet thuis hoort in een paardenlichaam

Auteur: Claire Schroijen

Zoals jullie allemaal weten is DE belangrijkste voedingsbron voor paarden goed RUWVOER. Goed ruwvoer is zeer essentieel in een gezonde spijsvertering.

(Helaas) zijn er een aantal grote verschillen te vinden in de verschillende soorten die de markt ons paardenliefhebbers aanbiedt. Wat is goed ruwvoer en waarom? … en zeker zo belangrijk wat is geen goed ruwvoer en waarom?

Lees verder »